Taivassanomat 12/2021

Paavalin pistin

”Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi. Tämän tähden olen kolmesti rukoillut Herraa, että se erkanisi minusta. Ja Hän sanoi minulle: ”Minun armossani on sinulle kyllin; sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa.” 2 Kor. 12:7-10.

Monet ovat yrittäneet tulkita tätä Raamatun opetusta, väittämällä mm. että tuo pistin olisi muka ollut silmäsairaus. Gal. 4:15, Paavali kirjoittaa: ”Todistan teistä, että te, mikäli mahdollista, olisitte silloin kaivaneet vaikka silmät päästänne ja antaneet minulle.” Tällä ei kuitenkaan ole mitään yhteyttä 2 Kor. 12:7-10 kanssa. Paavalin selkeäsanainen toteamus antaa ymmärtää, että tuo pistin oli saatanan enkeli, riivaaja, joka piti Paavalia nöyränä eli varjeli häntä ylpeyden synniltä. ”.. on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi.” Riivaaja oli tuon mukaan Paavalin lihassa, ei hänen hengessään. Rukouksesta huolimatta se ei erkaantunut hänestä. Merkillistä! Käsittämätöntä. Mikä siihen oli syynä? – Syynä voisi olla se, että Paavali oli ennen uskoon tuloaan ”vainonnut Jumalan seurakuntaa”. Gal.1:13, 6:7. Apt.26:9-11. Tämän tähden Jeesus sanoi hänestä: ”Minä tahdon näyttää kuinka paljon hänen pitää kärsiä minun nimeni tähden.” Apt. 9:16. Siitä käy ilmi, että synnissä eletyn elämän jättämiä jälkiä saattaa (ehkä) joissain erikoistapauksessa jäädä uskoon tulleen elämään. Synnin jäljet sitten ovat kuin pahalle avoinna olevia portteja. Niiden sulkemiseksi tarvitaan aikaa vievää parantumista Jumalan ja Hänen seurakuntansa armahtavassa ilmapiirissä. Paavalin tapaus on harvinainen ellei peräti ainutlaatuinen poikkeus; koska Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä niin ettei muistoakaan jää jäljelle. 1 Joh. 1:5-9. ”Minä annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejään.” Hebr. 8:12.

Mikä tuo ”pistin” siis oli?
Paavali toteaa itse, että ko. kärsimyspistin hänen lihassaan oli saatanan enkeli. Tuo demoni toimi siten, että mihin tahansa Paavali meni, hänen osakseen tuli vaikeuksia, ruoskaa, vankeutta, kivisadetta ym. pahoinpitelyä. 2 Kor.11:23-30. Demoni oli kaikkialla riivaamassa ihmisiä vastustamaan Paavalia. Apt. 19:23-34. Tämä on kerrassaan merkillistä. Mutta se oli siis vain Paavalia kohdannut yksilöllinen kokemus. Samaa ei ole tarkoitettu sinulle tai minulle. Meille Jeesus on tarkoittanut täyden vapauden kaikesta pahan vallasta. ”Totisesti, totisesti minä sanon teille: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja. Orja ei pysy talossa iäti, mutta poika pysyy. Jos siis Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita.” Joh. 8:34-36. ”Vapauteen Kristus vapautti meidät!” Gal. 5:1.

Pahan voimien pääseminen uskossa olevien elämään johtuu joskus siitä, että uskoon tullut ei ole täyttänyt puhdistettua sydäntään. Tyhjyys jäytää elämää. Mutta niin ei pidä olla. Sydämemme huone ei saa jäädä tyhjäksi; vaan sen tulee täyttyä kristillisellä elämänsisällöllä: Pyhällä Hengellä, Jumalan Sanalla, uskovien yhteydellä ja rukouselämällä. Tämä on loppuelämän projekti. Apt. 2:41-42.
”Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, (ihmisen tullessa uskoon) kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa, eikä löydä. Silloin se sanoo: ’Minä palaan huoneeseeni, josta lähdin.’ Ja kun se tulee, tapaa se huoneen tyhjänä ja lakaistuna ja kaunistettuna. Silloin se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, pahempaa kuin se itse, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Ja sen ihmisen viimeiset tulevat pahemmiksi kuin ensimmäiset.” Matt. 12:43-45.
Sydämesi huoneen tulee siis täyttyä Raamatun opetuksilla, Jumalan pyhillä asioilla, ja ennen muuta elämänyhteydellä Jeesuksen kanssa. ”Huolehdi näistä kaikista ja elä niissä, jotta kaikki näkisivät edistymisesi. Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä. Jos näin teet, pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua.” 1 Tim. 4:15,16.

On ihmisiä, jotka ovat tulleet uskoon, mutta sittemmin ovat hylänneet suoran tien lähtemällä uudestaan syntielämään. Eräät ovat saattaneet jäädä vaille oikeaa Raamatun opetusta, ja ovat siksi jääneet esim. kastamattomiksi tai joutuneet vieraiden oppien eksytysverkkoon. Hebr. 13: 9. Sellaiset ovat sitten joutuneet erilaisten uskonnollisten demonien vaikutukseen, esim. kirkon piiriin. Mm. Ilm. 18:1-5 puhuu kansankirkosta. ”Pesty sika rypee rapakossa.” 2 Piet. 2:20,21. Tällaisissa tapauksissa elämän tilanne saattaa pistää kuin Paavalin lihassa ollut pistin tai tuhlaajapojan sikakaukalo. Luuk. 15:10-24. Mutta siihen tilaan ei kenenkään tarvitse jäädä. Jumala odottaa voidakseen olla armollinen: ”Kadonneet minä etsin, eksyneet minä tuon takaisin, loukkaantuneet minä sidon ja heikkoja vahvistan, mutta lihavat ja vahvat minä hävitän. Minä paimennan laumaani oikeuden mukaan.” Hes-. 34:16.
”Kuka on Jumala, sellainen kuin sinä, joka annat anteeksi pahat teot perintösi jäännökselle ja jätät rankaisematta heidän rikoksensa? Ei Hän pidä vihaa iäti, sillä Hän tahtoo olla armollinen. Hän armahtaa meitä jälleen, polkee maahan meidän pahat tekomme. Sinä heität meren syvyyteen kaikki kansasi jäännöksen synnit.” Miika 7:18.19.

Lue lisää aiheesta:
Seurakunnan armahduskutsu

Siunaten,

Weijo Lindroos
Turun seurakunta