Taivassanomat 1/2020

PEDON MERKKI / ym. MERKITYT IHMISET

Pohdintojani ja Raamatun kohtia avuksi aiheen tutkimiseen.

KRISTUKSELLE MERKITYT.
Ensimmäinen siunauksen asia on, että Jeesus lupaa kirjoittaa meihin oman nimensä, ”oman uuden nimeni”. Ilm. 3:12. Mitä tämä merkitseminen, Hänen nimensä kirjoittaminen meihin, tarkoittaa? – Sitä, että Hän on merkinnyt ja sinetöinyt omansa:
”Älä pelkää, sillä minä olen sinun lunastajasi, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jes. 43:1. Efes. 1:13. ”Katso, kämmeniini olen sinut piirtänyt.” Jes. 49:16. Nämä vanhan liiton lupaukset kuuluvat myös meille: ”Niin monta kuin on Jumalan lupausta, ne ovat Hänessä kyllä. ” 2 Kor. 1:20. Hän kirjoittaa verellään ostamiinsa ihmisiin merkinnän ”MINUN”. Se on kirjoitettu ”elävän Jumalan Hengellä.” 2 Kor. 3:3. Kiitos Jumalalle! Meissä on omistusmerkintä! ”.. sinä olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista, kielistä, kansakunnista ja kansanheimoista.” Ilm. 5:9. ”Eikä mikään voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme”. Room. 8:39. Uudestisyntymisessä meihin on painettu Jumalan sinetti sydämiin. Ja nimemme ovat ”elämän kirjassa taivaissa”. Luuk. 10:20. Olemme Taivaan valtakunnan kansalaisia. Meissä on Jumalan hyväksymismerkintä: ”Hänessä on teihinkin, sitten kun olitte kuulleet totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin, ja uskoneet sen, pantu sinetiksi luvattu Pyhä Henki, joka on meidän perintömme vakuutena hänen omaisuutensa lunastamiseksi, hänen kirkkautensa ylistykseksi.” Efes. 1:13,14. Tämä merkitsemisemme on yksi merkittävä osa Mooseksen lain täyttymyksessä: Aaronin pappeudessa Oli otsalla ”otsakoriste puhtaasta kullasta”. Siihen oli kaiverrettu sanat: ”HERRALLE PYHITETTY”. 2 Moos. 28:36. Samoin on nyt uudessa liitossa kirjoitettu omistusmerkintä sydämiemme lihatauluihin, ”ei musteella vaan elävän Jumalan Hengellä!” 2 Kor. 3:3. Olemme sisällä Aaronin pappeuden täyttymyksessä. Ilm. 1:5,6. 1 Piet. 2:9. ym.
”Joka voittaa, siitä minä teen pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos. Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, uuden Jerusalemin, joka laskeutuu taivaasta minun Jumalani luota, ja oman uuden nimeni.” Ilm. 3:12.

Olemme uskoon tultuamme merkittyä kansaa:
Olemme sisäisellä sinetillä merkittyjä, ja sen perusteella Jumalan suojelun alaisia. Efes. 1:13,14. ”Hän on painanut meihin sinettinsä ja antanut meidän sydämiimme vakuudeksi Hengen.” 2 Kor. 1:22. Sydämissämme on siis Pyhän Hengen sinetti merkkinä siitä, että olemme Jeesuksen kalliilla verellä lunastettuja Hänen kuningaskuntansa jäseniä. Ilm. 1:5,6. ja 5:9,10. Luuk. 10:20. Olemme elävien kirjoissa. 1 Piet. 1:18,19. Vertaa 2 Moos. 12:13. ”Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole Hänen omansa.” Room. 8:9.

Myös seurakunta voi merkitä kapinoivan jäsenensä: ”Jos joku ei tottele sitä, mitä olemme sanoneet tässä kirjeessä, pitäkää häntä merkittynä älkääkä seurustelko hänen kanssaan, jotta hän häpeäisi.” 2 Tes. 3:14. Merkitseminen ei tarkoita näkyvää leimaa otsassa, vaan yhteyden ulkopuolelle sulkemista. 1 Kor. 5:13. Paatuneen omantunnon merkki näkyy ihmisen käytöksessä, ja näkymättömässä maailmassa.

Meissä ei voi olla kahta omistusmerkintää.
Pyhän Hengen merkki sydämissämme on varma tae, ettei pedonmerkkiä voi tulla meihin. Synnin valta on katkaistu Jeesuksen veren kautta. Mikään paha ei pääse pesimään sydämeemme. Mutta synnissä elävät ovat pedon valtapiirissä siihen asti kunnes tulevat merkityiksi Pyhän Hengen sinetillä. Efes. 1:13,14. Room. 8:9. Uskosta osattomissa siis jo on omistusmerkintä, koska he ovat ”vihan lapsia”. Efes. 2:1-3. He ovat sinetöidyt paholaiselle. Siitä pääsee irti Jeesus-oven kautta. Joh. 10:8. / Apt. 26:17,18.
Uskoon tulleissa siis on pelastuksen sinetti, joka annettiin sydämiimme oman vapaan valintamme kautta. Joos. 24:15. 2 Kor. 6:1,2. Samoin voimme siis ajatella Ilm. 13:14-18. kerrotusta pedon merkistä, joka otetaan (sisäiseen ihmiseen) oman tietoisen valinnan kautta sydämen paatumuksen seurauksena ja sen merkiksi. Mm. Hebr. 6:4. ja Mark. 3:28-30. mainittu lopullinen paatumus liittyy pedonmerkkiin. Sillä merkillä sinetöidään ihmisen ikuinen kohtalo. ”Henki sanoo selvästi, että viimeisinä aikoina jotkut luopuvat uskosta ja seuraavat eksyttäviä henkiä ja riivaajien oppeja tekopyhien valehtelijoiden vaikutuksesta, joiden omatunto on merkitty poltinraudalla.” 1 Tim. 4:1,2. Sellaiset ovat ottaneet paholaisen merkin.

PEDON MERKKI
Novum osa 4. kommentti Ilm. 13:16 opettaa siitä näin: ”Pedon merkki on eräänlainen suositus, jota ei voi saada kieltämättä Kristusta.”

Raamatun sana:
”Se (peto) yllyttää maan päällä asuvia tekemään sen pedon kuvan, jossa oli miekanhaava ja joka virkosi eloon. Se on saanut vallan antaa pedon kuvalle hengen, niin että pedon kuva jopa puhuisi ja saisi aikaan sen, että kaikki ne tapettaisiin, jotka eivät kumarra pedon kuvaa. Se saa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin, niin ettei kukaan voi ostaa eikä myydä paitsi se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Ilm. 13:14-17.
Ko. tunnusmerkin tai sen vastineen, ”pedon nimen” tai sen luvun ottaminen omaksi merkiksi, on siis eräänlainen ”palkinto” siitä, että ihminen on valinnut puolensa. Emme vielä tiedä, mitä kaikkea ko. merkkiin sisältyy ja mikä tuo merkki on ja mikä on pedon nimen merkki, onko se jollain tavalla ulkoisestakin ihmisestä näkyvä vai jotain aivan muuta. Seurauksena nimen merkin ottamisesta on ikuinen kadotus: ”Heidän vaivansa savu nousee aina ja ikuisesti. Heillä ei ole päivän eikä yön lepoa, niillä jotka kumartavat petoa ja sen kuvaa, eikä kenelläkään, joka ottaa sen nimen merkin.” Ilm. 14:11. Siitä voi esittää vain arvailuja. Mutta voimme rukouksessa kysellä asiaan selvyyttä. Nyt lopunaikana tämäkin vaikea asia avautuu. Dan. 12:4.
Jeesus siunatkoon niitä tutkijoita, jotka yrittävät rukoillen selvittää, mitä ovat Ilm. 13. luvussa mainitut
– peto
– pedon kuva
– pedon henki
– pedon merkki
– pedon nimi
– pedon nimen luku?
Nämä kaikki pitää tietää ennen kuin voi tietää mikä on pedon merkki.

Raamatussa on mainintoja näkyvästi merkityistä ihmisistä:
”Sitten Herra pani Kainiin merkin, ettei kukaan, joka hänet kohtaa, tappaisi häntä.” 1 Moos. 4:15. Merkki oli silloisessa maailmassa kaikkien nähtävissä?
Myös ympärileikkaus oli näkyvä liiton merkki juutalaisten lihassa. 1 Moos. 17:10-14.
Veri oli henkivaltoihin asti näkyvä merkki suojana tuhoojaenkeliä vastaan Egyptistä lähdön aikaan. 2 Moos. 12:12,13. 13:9. Jumalan kansa oli silloin veren merkin takana suojassa: ”Heidän tulee ottaa karitsan verta ja sivellä sitä ovenkamanaan ja molempiin ovenpieliin niissä taloissa, joissa he karitsaa syövät.” 2 Moos. 12:7. ”Veri on merkkinä taloissa, joissa te olette. Kun näen veren, minä menen ohitsenne, eikä tuhoava vitsaus osu teihin, kun minä rankaisen Egyptin maata.” 2 Moos. 12:13.
”Tee otsakoriste puhtaasta kullasta ja kaiverra siihen sinettisormusten kaiverrusten tapaan ’Herralle pyhitetty`.2 Moos. 28:36.

Näkymätön merkki:
Jumalan Sanan opetuksissa pysyminen on merkki: ”Olkoon tämä säädös kuin merkki kädessäsi ja muistutus otsallasi, että Herran opetus olisi suussasi, sillä Herra vei sinut väkevällä kädellä pois Egyptistä. … Ja se olkoon kuin merkki kädessäsi ja muistutus otsallasi siitä, että Herra vei meidät väkevällä kädellä pois Egyptistä.” 2.Moos 13:9,16. Vertaa Ilm. 13:16.!!!
Totuuden mukaan eläminen näkyy elämäntapana. ”Kiitos Jumalalle, joka aina kuljettaa meitä Kristuksen voittosaatossa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi Hänen tuntemisensa tuoksun! Mehän olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle niin pelastuvien kuin kadotukseen joutuvienkin joukossa.” 2Kor. 2:14,15. ”Me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niin kuin muuttaa Herra, joka on Henki.” 2 Kor. 3:18. Näin Kristuksen kirkkauden evankeliumi levittää valoaan. 2 Kor. 4:6. ”.. että myös Jeesuksen elämä tulisi meidän ruumiissamme näkyviin.” 2 Kor. 4:10.
Jumalan nimi on pelastuneiden otsissa. Ilm. 22:4. Se saattaisi kuvata otsan takana olevaa ajatusmaailmaamme, jossa ”näkyy”, että olemme tulleet täyteen ”Jumalan kaikkea täyteyttä”. Efes. 3:19. Saman suuntaista ajatusta voisi kuvata Hesekielin tekemä merkki ihmisten otsissa? – ”Kulje läpi kaupungin, läpi Jerusalemin, ja tee merkki niiden miesten otsaan, jotka huokaavat ja valittavat kaikkia iljettäviä tekoja, joita tehdään sen muurien sisällä.” Hes. 9:4. Näiden oikeamielinen murhe vääryydestä merkittiin heidän otsiinsa (2 Kor. 7:10), aivan kuin otsassa olisi otsikko: ”tämä on ottanut vastaan rakkauden totuuteen”. 2 Tess. 2:10-12. Se merkki näkyy Taivaassa.

Ihmiset merkkeinä.
Jeesus oli Joonaan merkki. Hän sanoi: ”Tämä paha ja avionrikkoja sukupolvi tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin profeetta Joonaan merkki.” Matt. 12:39.
”Katso, minä ja lapset, jotka Herra on minulle antanut, me olemme Herran Sebaotin merkkeinä ja ihmeinä Israelissa, Hänen, joka asuu Siionin vuorella.” Jes. 8:18.
Myös jotkut profeetat olivat itsessään merkkejä: ”He ovat ennusmerkin miehiä, sillä katso, minä annan tulla palvelijani Verson.” Sak. 3:8. Hoos.
”Herra antaa teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi.” Jes. 7:14. 9:5. Joh. 6:27.

Ilm. 7. ja 14. luvuissa mainitut 144 tuhatta merkittyä ovat saaneet tunnistusmerkin, joka ”näkyi” vain näkymättömässä maailmassa. Samoin Ilm. 13:16. mainittu pedonmerkki saattaa siis olla kuvaannollinen, joka näkyy henkivalloissa. Joka tapauksessa pedon merkin vastaan ottamista on edeltänyt omantunnon paaduttaminen, merkitseminen ”poltinraudalla”, jonka johdosta heillä ei enää ole omantunnon tuskia, synnintuntoa; ”.. joiden omatunto on merkitty poltinraudalla”. 1 Tim. 4:2. Hebr. 6:4-6. 10:26-31. Näiden ”luopioiden” paatumuksen merkki on siis sydämissä oleva kuollut omatunto. Ef. 6:10-18. Sellaiset ovat itse valinneet tuhonsa tien ja tulleet paholaisen merkitsemiksi.
Ettekö tiedä, että ketä palvelemaan ja tottelemaan te antaudutte, sen orjia te olette: joko synnin orjia kuolemaksi tai kuuliaisuuden vanhurskaudeksi? Mutta kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin orjia, olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opetuksen muodolle, jonka johtoon teidät on annettu, ja että synnistä vapautettuina teistä on tullut vanhurskauden palvelijoita.” Room. 6:16-18.
Mutta kiitos Jumalalle! ”Meidät (uskoon tulleet) on yhdessä Hänen kanssaan haudattu kasteen kautta kuolemaan, että niin kuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin mekin vaeltaisimme uudessa elämässä. Jos kerran meidät näin on yhdistetty Hänen kanssaan yhtäläisessä kuolemassa, me olemme yhtä Hänen kanssaan myös ylösnousemuksessa. … Samoin pitäkää tekin itseänne synnille kuolleina mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa.” Room. 6:4,5,11. ”Teidät on haudattu Hänen kanssaan kasteessa, ja siinä teidät on myös herätetty Hänen kanssaan uskon kautta. Tämän uskon vaikuttaa Jumala, joka herätti Hänet kuolleista.” Kol. 2:12.

Näin olemme uskoon tulossa ottaneet Jumalan merkin ”otsiimme” elämänasenteeksemme, sekä käsiimme kuuliaisuuden teoiksi.
Pedon merkki ei siis ole kirjaimellisesti otettava mikrosiru tms. näkyvä ja aineellinen merkki sen enempää kuin meihin uskoviin painettu Jumalan sinetti. Efes. 1:13,14. Ilm. 7:3. 14:1. ym.

”Mutta minä ja minun perheeni palvelemme Herraa.” Joos. 24:15.

Siunaten,
Weijo Lindroos