Orjuuden kahleet

Jos joku opettaa, että ihmisten edelleen kuuluu noudattaa Mooseksen lain käskyjä ja säädöksiä, on sellaisen hyvä tietää, että Mooseksen laki on yksi kokonaisuus, jota pitää noudattaa kaikilta osin, koska osittainen noudattaminen on lain rikkomista? Siitä tarkempi selvitys tekstissä.

Tässä muutama ”silmä silmästä, hammas hampaasta” -lain määräys:

– Kaikki poikalapset on ympärileikattava. 1 Moos. 17:10-14. 2 Moos. 12:48.
– lain määräämät juhla-ajat tulee viettää sellaisinaan, määrätyllä tavalla ja ajalla, mitään osaa niistä muuttamatta. 2 Moos. 12. 34:18-26. Pääsiäinen, happamattoman leivän juhla, ensilyhteenjuhla, elonkorjuujuhla, suuri sovituspäivä, lehtimajanjuhla ja paasto. 3 Moos. 23:26-32. 4 Moos. 29:1.
– Pääsiäisen valvontayö on vietettävä: Tuo yö on valvontayö Herran kunniaksi, koska Hän vei heidät pois Egyptin maasta. Se on yö, jona kaikkien israelilaisten sukupolvesta sukupolveen tulee valvoa Herran edessä.” 2 Moos. 12:42. / Matt. 26:38-41.
– Määrätyt paastopäivät on pidettävä. ”Neljännen ja viidennen kuun paasto ja seitsemännen ja kymmenennen kuun paasto..” Sak. 8:19.
– viljelymaiden sapattivuosilevoista tulee huolehtia. 2 Moos. 23:10-17. Samoin hedelmäpuista. 3.Moos. 19:23.
”Viideskymmenes vuosi olkoon teille riemuvuosi. Älkää silloin kylväkö, älkääkä leikatko viljaanne.” 3 Moos. 25:11.
– synnytyksen jälkeiset puhdistumissäädökset on noudatettava, samoin kuin esim. sukupuolisaastaisuutta koskevat säädökset. 3 Moos. luvut 12 – 15. !
– sovituspäivää on vietettävä niin kuin 3 Moos. 23:24- opettaa.
– pasuunansoiton päivä tuliuhrin kanssa on vietettävä. 3 Moos. 23:23-25.
– kymmenykset on maksettava kaikista tuloista. 5 Moos. 14:23.
– kahdenlaisista lankoista kudottua vaatetta ei saa pitää. 3 Moos. 19:19.
– partaa ei saa leikata. 3 Moos. 19:27.
”Tee itsellesi tupsut viittasi neljään kulmaan, johon verhoudut.” 5 Moos. 22:12.
– raamatunlausekotelo pitää olla otsalla. ”Sido ne merkiksi käteesi, ja ne olkoot muistolauseena sinun otsallasi.” 5 Moos. 6:8.
– Puhdistusvesisäädökset on noudatettava. 4 Ms. 19.
– vain neitsyen saa ottaa vaimokseen. 5 Moos. 22:13-21.
– lain määräämät ruokasäädökset on ehdottomasti noudatettava: ”Älä syö mitään, mikä on kauhistus.” 5 Moos.- 14:3.
– Esikoiset pitää luovuttaa Herralle. 2 Moos. 13. Jne, ym…
– Aviorikoksesta epäillyn vaimon tutkiminen. 4 Moos. 5:12…
Jne.

Lakiin kuuluu erottamattomana osana myös rangaistustoimenpiteet, 3 Moos. 24:20: ”Ruhje ruhjeesta, silmä silmästä, hammas hampaasta; saman vamman, jonka hän on toiselle tuottanut, saakoon hän itsekin.” Jne. Mutta armoliitossa Jeesus otti sijaisuhrina kärsiäkseen meille kuuluvan rangaistuksen.

Osittain vai kokonaan?
Jos joku opettaa, että lakiliittoa tulee noudattaa vain osittain, niin kuka on pätevä sanomaan, mitä tulee noudattaa ja mitkä lain osat saa hylätä? Vanhassa Testamentissa on noin 600 lakipykälää. Mitkä niistä kuuluisivat meille ja mitkä saisi hylätä? Jaakob 2:10,11 opettaa näin: ”Joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhdessä kohdassa, on syyllinen kaikissa kohdissa. Hän joka sanoi: `Älä tee huorin`, sanoi myös: `Älä tapa.` Jos et teekään huorin mutta tapat, olet lain rikkoja.
”Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain. Sillä käskyt ”Älä tee huorin”, ”Älä tapa”, ”Älä varasta”, ”Älä himoitse” ja mikä muu käsky tahansa sisältyvät tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Rakkaus on siis lain täyttymys.” Room. 13:8-10.
Mooseksen lain kokonaisuuteen kuuluu myös kymmenen käskyn laki. Ja yhden osan rikkominen rikkoo näin ollen koko lain: ”Jotka pitäytyvät lain tekoihin, ovat kirouksen alaisia. Onhan kirjoitettu: ”Kirottu on jokainen, joka ei pysy kaikessa, mitä lain kirjaan on kirjoitettu, eikä tee sen mukaan.” Kristus lunasti meidät vapaiksi lain kirouksesta, kun Hän tuli kiroukseksi meidän puolestamme, sillä on kirjoitettu: ”Kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu.” Gal. 3:10,13.
”Eikö Mooses ole antanut teille lakia? Kukaan teistä ei kuitenkaan täytä lakia. Joh. 7:19. Apt. 15:10.
”Vapauteen (lain orjuudesta) Kristus vapautti meidät. Älkää siis antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen!” Gal. 5:1,2. Tämä on jatkoa Gal. 4 luvulle, jossa käsitellään vapautumista orjuuttavasta lakiliitosta: ”Aja pois orjatar ja hänen poikansa, sillä orjattaren poika ei saa periä vapaan vaimon pojan kanssa.” Gal. 4:30. Aabrahamin vaimo Saara kuvaa vapautta. orjatar Mooseksen lakiliittoa: ”Orjattaren poika oli syntynyt lihan mukaan, vapaan sen sijaan lupauksen voimasta. Tämä on vertauskuvallista. Nämä naiset kuvaavat kahta liittoa.” Gal. 4:23,24.
Raamattu sanoo, että lakiliitto on hyödytön: ”Täten kyllä entinen säädös kumotaan, koska se oli voimaton ja hyödytön.” Hebr. 7:18. Siksi Raamattu antaa vakavan varoituksen menemästä uudestaan (Gal. 5:1) lakiliittoon: ”Te olette joutuneet eroon Kristuksesta, te, jotka yritätte lain avulla tulla vanhurskaiksi. Te olette langenneet pois armosta. Gal. 5:4.
Uusi liitto perustuu armahdukseen, jonka Jeesus ansaitsi ristillä: ”Minä annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejään. Kun Hän sanoo ”uuden”, Hän on julistanut ensimmäisen liiton vanhentuneeksi.Hebr. 8:12,13. Tästä alkoi elämänyhteys Jeesuksen kanssa, meille, jotka otimme Hänet vastaan Pelastajaksemme. Nyt ”Kristuksen rakkaus vaatii meitä.” 2 Kor. 5:14. Se on pyhää ja vapauden hengessä tapahtuvaa sydämen haluamista kaikkeen hyvään ja oikeaan.
Sanon täydellä varmuudella, että kukaan meidän ajassamme ei noudata lakia. Parhaatkin yritykset jäävät vajaiksi. Jeesus sanoi samaa: ”Kukaan teistä ei täytä lakia!” Joh. 7:19. / Apt. 15:10,11.
Elämme uudessa liitossa lain täyttymyksen sisällössä, Pyhässä Hengessä. Tästä lisää lopussa olevassa linkissä.
Raamattu ei aseta noudatettavaksemme myöskään pakanakirkkojen keksimää kirkkovuoden kiertoa päivän tunnussanoineen! Tämä on yksiselitteinen Jumalan totuus. Pysymme irti kirkon vaikutuspiiristä.

UUSI LIITTO
Ristin sijaisuhri toi sydämiimme uuden liiton. ”Tämä on uusi liitto minun veressäni!” Luuk. 122:20. Vanha päättyi kun ”temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti”. Mark. 15:38. Tie ”kaikkeinpyhimpään”, armoistuimen eteen, aukesi Jeesuksen veren kautta. Hebr. 10:19.
Uusi liitto ei ole vanhan liiton kaltainen, vaan kokonaan UUSI (Jer. 31:32), jonka perustuslaki on rakkauden käsky: Uuden käskyn minä annan teille, että rakastatte toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut – että tekin niin rakastatte toisianne. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus.” Joh. 13:34,35. ”Sillä koko laki sisältyy tähän yhteen käskyyn: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Gal. 5:14. ”Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain. Sillä käskyt ”Älä tee huorin”, ”Älä tapa”, ”Älä varasta”, ”Älä himoitse” ja mikä muu käsky tahansa sisältyvät tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Rakkaus on siis lain täyttymys.” Room. 13:8-10. Kiitos Jumalalle! Kymmenen käskyn lakikin on siis täytetty. Elämme uudessa liitossa lain täyttymyksen sisällössä. Joh. 8:31-36. Tästä lisää lopussa olevissa linkeissä. ”SE ON TÄYTETTY!”
”Näin kumotaan entinen säädös, koska se oli voimaton ja hyödytön – eihän laki tehnyt mitään täydelliseksi – mutta sen tilalle tulee parempi toivo, jonka kautta me lähestymme Jumalaa. … Näin on myös se liitto parempi, jonka takaajaksi Jeesus on tullut.” Hebr. 7:18-22. Jeesus on uuden liiton perustaja. Hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Siksi Hänellä oli valta perustaa kokonaan uusi liitto ja antaa siihen UUSI perustuslaki. Joh. 13:34,35. Luuk. 22:20. Jer. 31:31.
Näin Raamattu siis opettaa, että uusi liitto on ELÄMÄÄ PYHÄSSÄ HENGESSÄ, elämänyhteyttä Jesuksen kanssa. ”Jos Henki johdattaa teitä, ette ole lain alaisia.” Gal. 5:18. Pyhä Henki ei johdata toimimaan Jumalan tahtoa vastaan.
Raamatun vapauttava ja siunaava opetus kaikille uuden liiton pelastuneille on, että ”lain kautta minä olen kuollut laille elääkseni Jumalalle. Minut on Kristuksen kanssa ristiinnaulittu. Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa.” Gal. 2:19,20. ”Olemme päässeet irti laista ja kuolleet sille.” Room. 7:6. Tämä vapauden sanoma on osoitettu ennen muuta juutalaisuudesta Jumalan puoleen kääntyneille, ”uudestaan oksastetuille”. Room. 11:23. Apt. 2:38,41. Mutta sama sanoma kuuluu kaikille Jeesuksen verellä lunastetuille, meille uudestisyntyneille Jumalan pyhille. ”Hän ei tehnyt mitään erotusta meidän ja heidän välillään..” Apt. 15:9. – Lue koko Apt. 15. luku.
Seurakunta on yksi, jolle kuuluu kaikkialla sama Raamatun oppi. Tervetuloa siis armoliiton siunauksen osallisuuteen. Jeesus on AINOA pelastaja. Hän on täynnä armoa ja totuutta. ”Hänen täyteydestään me kaikki olemme saaneet osamme ja armoa armon lisäksi, sillä laki on annettu Mooseksen kautta, armo ja totuus ovat tulleet Jeesuksen Kristuksen kautta.Joh. 1:16,17. Jeesus on ikuisesti sama, hyvä Vapahtaja, joka pelastaa, parantaa ja täyttää Pyhällä Hengellä.

Sapatin täyttymys on ehkä se suurin tämän aihepiirin siunauksen lähde. Siinä ovat orjuuden kahleet lopullisesti irronneet.. Jokainen päivämme on nyt tullut samanarvoiseksi ja siis pyhitetty Herralle. Meillä on jatkuva lepotila 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä.
Ikuinen sapatinlepo on voimassa NYT. Hebr. 4. luku opettaa alkukielen mukaan tästä selvin sanoin. ”Joka on päässyt Hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan niin kuin Jumalakin omista teoistaan. Hebr. 4:10. ”Jumalan kansalla on siis sapatinlepo voimassa nyt (kreik. apoleipetai = on voimassa.).” Hebr. 4:9. Novum. Olemme siis sisällä samassa lepotilassa, jossa Jumalakin on.
Kiitos Jumalalle vapauden ja levon tilasta. Sapatti on uuden liiton kristityille tila, ei päivä. Jeesus kuoli pois sapatista ja vei sapatin mukanaan hautaan. Hän nousi viikon ensimmäiseen päivään ilman sapattia. Uusi liitto oli siitä alkaen voimassa. Kaikki lain vaatimukset oli täytetty.
Mutta päiviäkin saa valita, kunhan ne eivät tuo elämään orjuuden kahleiden kolinaa: ”Toinen pitää yhtä päivää toista parempana, toinen pitää kaikkia päiviä yhtä hyvinä. Kukin olkoon omassa mielessään täysin varma. Joka kiinnittää huomionsa tiettyihin päiviin, tekee sen Herran tähden..” Room. 14:5,6. Päivien valitseminen on siis yhdentekevää, samoin kuin niiden valitsematta jättäminen.
”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen sävyisä ja nöyrä sydämeltäni. Näin te löydätte levon sielullenne.” Matt. 11:28,29.

Weijo Lindroos

Lisäselvitykset:
Laki- vai armoliitto?
Judaismin harha, osa 1. (Youtube)
Judaismin harha, osa 2. (Youtube)