Taivassanomat 6/2017

Ilmestyskirja 12. luvun avaus.
Milloin saatana heitettiin maan päälle?

”Ja näkyi suuri merkki taivaassa: vaimo, vaatetettu auringolla, ja kuu hänen jalkojensa alla, ja hänen päässään seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi synnytyskivuissaan, ja hänen oli vaikea synnyttää.” Ilm. 12:1,2.
Tämä on takautuva profetia pääosin tulevia ennustavassa Ilmestyskirjassa. Johannes sai kolmiosaisen taivaallisen sanoman: ”Kirjoita siis, mitä olet nähnyt ( ! ) ja mikä nyt on (Johanneksen elinaikana) ja mitä tämän jälkeen (Johanneksen kuoleman jälkeen) on tapahtuva.” Ilm. 1:19.

Vaimo kuvaa Jumalan omaisuuskansaa, Israelia. ”Sillä Hän, joka sinut teki, on sinun aviomiehesi; Herra Sebaot on Hänen nimensä, sinun lunastajasi on Israelin Pyhä.” Jes. 54:5. Hoosea 2:16,19,20. Jer. 3:11,12. Vertauskuvallisessa mielessä Jumalalla oli siis vaimo, Israelin kansa. Jes. 62:4. Messias sai alkunsa tästä liitosta.
”Päässään seppeleenä kaksitoista tähteä” kuvaa Israelin 12 sukukuntaa.
”Vaatetettu auringolla” kuvaa Jes. 60:1-3. mainittua Israelin aseman kirkkautta: ”Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee..”
Israel oli silloin, noin 2000 vuotta sitten, tullut aikaan, jolloin profeettojen ennustaman Messiaan oli määrä syntyä. Jes. 11:1. 53:2. Miika 5:1. Sak. 6:12. ”Aika oli täyttynyt.” Gal. 4:4. Jeesus syntyi lihan ruumiiseen ja juutalaisuuden keskelle Neitsyt Marian kautta. Näin ”pelastus on juutalaisista”. Joh. 4:22. Mutta Jumalan Pojan synnyttäminen oli juutalaiskansalle tuskallinen asia. ”Hänen oli vaikea synnyttää.” Ilm. 12:2. ”Ennen kuin Siion kipuja tuntee, hän synnyttää; ennen kuin hänelle tuskat tulevat, hän saa poikalapsen.” Jes. 66:7. Moninaiset hengelliset ja poliittiset ahdistukset vyöryivät Israelin ylle, mm. järkyttävät lasten joukkomurhat. Matt. 2:16. Koko Israel oli kuohuksissa. Kansa ”huusi synnytyskivuissaan”. Ylipapit ja kansan vanhimmat olivat raivoissaan ja vaativat Jeesusta ristiin naulittavaksi. Matt. 26:59. 27:20. ”Hänestä oli paljon kiistelyä kansassa; muutamat sanoivat: `Hän on hyvä´, mutta toiset sanoivat: `Ei ole, vaan Hän villitsee kansan´.” Joh. 7:12. Kristukseen uskovat juutalaiset erotettiin synagoogasta. Joh. 9:22. ”Hän tuli omaan maahansa, mutta Hänen omansa eivät ottaneet Häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat Hänet vastaan, Hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat Hänen nimeensä.” Joh. 1:11,12.

Juutalaiset tunsivat Jes. 7:14. profetian, jonka toteutuminen oli heille ”merkki”: ”Sen tähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää Pojan ja antaa Hänelle nimen Immanuel.” ”Katso, tämä (Jeesus) on pantu lankeemukseksi ja nousemukseksi monelle Israelissa ja merkiksi..” Luuk. 2:34. Jeesuksen ihmiseksi syntyminen on tuo merkki, ”Immanuel, Jumala meidän kanssamme”. Matt. 1:23. ”Hän tuli omiensa tykö, mutta Hänen omansa eivät ottaneet Häntä vastaan.” Joh. 1:11.
”Lohikäärme”, sielunvihollinen saatana, langennut enkeliruhtinas, joka sai mukaansa ”kolmannen osan taivaan tähtiä (enkeleitä) ja heitti ne maan päälle”, oli valmiina nielaisemaan syntyvän Kristuksen. Ilm. 12:3,4. Matt. 2:13. Mutta Israel-vaimo synnytti tarkkaan määrätyllä ajalla Kristuksen Jeesuksen (Gal. 4:4) ”joka on kaitseva kaikkia pakanakansoja rautaisella valtikalla”. Jae 5. Tämä kuvaus Jeesuksesta toistuu mm. Ilm. 2:27. ja 19:15.
Raamatussa enkeleitä kuten joskus ihmisiäkin verrataan tähdiksi. Ilm. 1:20. Dan. 12:3. Mm. Jeesus on ”se kirkas Kointähti”. Ilm. 22:16. Luciferiakin nimitetään tähdeksi: ”Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja.” Jes. 14:12. Langenneista ihmisistä sanotaan, että ne ovat ”harhailevia tähtiä, joille pimeyden synkeys ikuisiksi ajoiksi on varattu”. Juuda /13. Dan. 8:10. Ilm. 9:1,2.
Tässä mainittujen käsitteiden avulla Pyhä Henki auttaa meitä ymmärtämään Lusiferin lankeemuksen ja siitä syystä poistamisen taivaasta. Hes. 28. Jes. 14.

Milloin se tapahtui?
Raamatun kokonaisopetus antaa ymmärtää, että paholainen heitettiin ulos taivaasta ristintyön tuloksena. Jeesus ansaitsi meille riemuvoiton, ”Karitsan veren kautta”. Ilm. 12:9-11. Koko taivas puhdistettiin: Silloin ”syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä (kolmas osa enkeleistä) heitettiin hänen kanssansa. Ja minä kuulin suuren äänen taivaassa sanovan: ”Nyt on tullut pelastus ja voima ja meidän Jumalamme valtakunta ja hänen Voideltunsa valta, sillä meidän veljiemme syyttäjä, joka yöt ja päivät syytti heitä meidän Jumalamme edessä, on heitetty ulos. Ja he ovat voittaneet hänet Karitsan veren kautta ja todistuksensa sanan kautta, eivätkä ole henkeänsä rakastaneet, vaan olleet alttiit kuolemaan asti.” Ilm. 12:7-11. / ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa” (2 Kor. 5:19) ”itsensä kanssa kaikki, Hänen (Jeesuksen) kauttaan kaikki sekä maan päällä että taivaissa.” Kol. 1:20. Ristintyön ja Jeesuksen ylösnousemuksen kautta ”taivaan Jumala pystytti valtakunnan (= seurakunta), joka on kukistumaton iankaikkisesti”. Dan. 2:44. Tätä sielunvihollinen vihaa. ”Paholainen on astunut alas teidän luoksenne. Hän on suuren vihan vallassa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa!” Ilm. 12:12.
Saatanalla oli pääsy Jumalan eteen mm. vielä Jobin aikana, syyttämään uskovia. ”Mutta kun eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat ja asettuivat Herran eteen, tuli myöskin saatana heidän joukossansa. Niin Herra kysyi saatanalta: Mistä sinä tulet? Saatana vastasi Herralle ja sanoi: Maata kiertämästä ja siellä kuljeksimasta …” Job 1:6-8. 2:1. Samoin kertoo Sak. 3:1,2: ”Herra näytti minulle ylipappi Joosuan seisomassa Herran enkelin edessä ja Saatanan seisomassa hänen oikealla puolellaan häntä syyttämässä. Niin Herran enkeli sanoi Saatanalle: ”Herra nuhdelkoon sinua, Saatana.” Juuda /9.
Jo ennen ristintyötään Jeesus ilmoitti, että ”NYT tämän maailman ruhtinas heitetään ulos”. Joh. 12:31. Luuk. 10:18. Silloin se tapahtui:
Sielunvihollinen, Saatana, ”meidän veljiemme syyttäjä”, heitettiin ulos taivaasta ristillä saadun lunastustyön kautta n. 2000 vuotta sitten. Sen jälkeen sillä ei enää ollut sijaa Jumalan alueella. Taivas puhdistettiin, kun Saatana kaikkine riivaajineen heitettiin ulos taivaasta, tänne maanpiirin päälle, jossa se nyt tekee tuhojaan ”ilmavallan hallitsijana” ja ”tämän maailman jumalana”. Efes. 2:2. 2 Kor. 4:4. Sitä vastaan meillä on taistelu. Efes. 6:10-18. Ilm. 9. ”Koko maailma on pahan vallassa.” 1 Joh. 5:19. Jeesuksella tosin on ”kaikki valta taivaassa ja maan päällä”. / ”Mutta nyt emme vielä näe kaikkea Hänen valtansa alle asetetuksi.” Hebr. 2:8. Saatana riivaajineen on edelleen irti. Vasta Jeesuksen tulemuksessa paholainen sidotaan ja heitetään syvyyteen ja lopulta kadotuksen tulijärveen. Ilm. 20:2,10.
”Jumala riisui aseet hallituksilta ja valloilta ja asetti heidät julkisen häpeän alaisiksi; Hän sai heistä Hänen kauttaan voiton riemun.” Kol. 2:15. Golgatalla saatiin voitto saatanasta ja synnistä. Ristintyön jälkeen saatanalla ei enää ollut sijaa taivaassa, koska se ei voi olla samassa paikassa Kuninkaamme Jeesuksen kanssa. Tämän perusteella sielunvihollisella ei voi myöskään enää olla osuutta Jeesukseen uskovien sydämessä. Annamme siis ”Kristuksen asua uskon kautta sydämissämme”. Efes. 3:17. Kiitos Jumalalle! Paholainen ei voi asua samassa sydämessä Jeesuksen kanssa. Se voi vain ”käydä ympärillämme, kuin kiljuva jalopeura”, mutta vain elämämme ulkopuolella. 1 Piet. 5:8. Se on hävinnyt taistelunsa. Jeesus on kuningasten Kuningas ja herrojen Herra!

”Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti.” Ilm. 22:16.
Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä sekä irrottaa Paholaisen vallasta. Efes. 2:1-10.

Weijo Lindroos
Turku