Lunastuksen hinta

Lunastuksen hinta (Matti Nevalainen)

Miksi tarvitsemme lunastusta?

Tunnemme luomiskertomuksen Raamatun alkulehdiltä : ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan.” 1 Moos. 1:1.

Ja Jumala sanoi: ”Kasvakoon maa vihantaa, ruohoja, jotka tekevät siementä, ja hedelmäpuita, jotka lajiensa mukaan kantavat maan päällä hedelmää, jossa niiden siemen on.” Ja tapahtui niin:maa tuotti vihantaa, ruohoja, jotka tekivät siementä lajiensa mukaan, ja puita, jotka lajiensa mukaan kantoivat hedelmää, jossa niiden siemen oli. Ja Jumala näki, että se oli hyvä.” 1 Moos. 1:11,12.

Ja Jumala sanoi: ”Viliskööt vedet eläviä olentoja, ja lentäkööt linnut maan päällä, taivaanvahvuuden alla.” Ja Jumala loi suuret merieläimet ja kaikkinaiset liikkuvat, vesissä vilisevät elävät olennot, kunkin lajinsa mukaan, ja kaikkinaiset siivekkäät linnut, kunkin lajinsa mukaan. Ja Jumala näki, että se oli hyvä.

Ja Jumala siunasi ne sanoen: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä.” 1 Moos. 1:20-22.

Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, kuudes päivä.” 1 Moos. 1:31.

Silloin kaikki oli täydellistä ja hyvää, kun se oli Jumalan kädestä lähtenyttä, ja Jumala katseli kaikkea tyytyväisenä ja nautti näkemästään. Tuolla lammas käy niityllä yhdessä leijonain kanssa ja molemmat syövät ruohoa. Puut notkuivat kaikenlaisia ihania hedelmiä ja pensaat marjoja jotka olivat ravitsevia ja hyviä syödä. Purot ja järvet loistivat kristallinkirkkaina ja vilisivät kaloja ja muita vedeneläviä. Linnut lentelivät ihanasti viserrellen puiden lehvistöissä, nekin kiittäen Jumalaa kaikista antimistaan. Kaikkialla vallitsi täydellinen rauha ja harmonia. Tällaisiin olosuhteisiin Jumala loi ensimmäisen ihmisen, Aadamin. Jumala loi hänet hallitsemaan kaikkea sitä minkä Jumala oli luonut.

”Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. Ja Herra Jumala istutti paratiisin Eedeniin, itään, ja asetti sinne ihmisen, jonka hän oli tehnyt.” 1 Moos. 2:7,8.

Pian Jumala huomasi ettei ihmisen ollut hyvä olla yksinänsä. Niinpä Hän teki hänelle vaimon tämän omasta kylkiluusta. ”Niin Herra Jumala vaivutti ihmisen raskaaseen uneen, ja kun hän nukkui, otti hän yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen paikan lihalla. Ja Herra Jumala rakensi vaimon siitä kylkiluusta, jonka hän oli ottanut miehestä, ja toi hänet miehen luo.” 1 Moos. 2:21,22.

Aadamilla ja Eevalla oli hyvät oltavat paratiisissa. Ei ollut huolta mistään. Ruokaa oli kaikkialla. Lämpötila oli aina sopiva. Ei ollut vaaraa mistään. He eivät tienneet mitään mistään pahasta.

Vain yhden ehdon Jumala oli heille asettanut:

”Ja Herra Jumala käski ihmistä sanoen: ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman.” 1 Moos. 2:16,17.

Tämän ainoan kiellon Jumala antoi ihmiselle. Mutta saatana tiesi että jos hän tässä saisi ihmisen rikkomaan Jumalan tahtoa vastaan, niin ihminen joutuisi pois paratiisista. Ja niin saatana keksi kavalan juonen, jolla sai ensin Eevan sitten myös Aadamin syömään tuosta kielletystä puusta. Miksi saatana halusi pahaa ihmiselle? Koska saatana vihaa Jumalaa ja myös ihmistä, koska ihminen on Jumalan kuva. Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi Hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi Hän loi heidät.” 1 Moos. 1:27.

Jeesus sanoo Joh. 10:10: ”Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.” Varas on saatana. Se ei tahdo mitään hyvää ihmiselle. Se on tosiaan tullut vain varastamaan tappamaan ja tuhoamaan. Se tahtoo varastaa sinulta iankaikkisen elämän Jumalan yhteydessä niin kuin se varasti sen Aadamilta ja Eevalta. Se tahtoo tappaa sinun ruumiisi ennen kuin ehdit ottaa vastaan pelastusta Jeesuksessa. Se tahtoo tuhota sinut saamalla sinut tekemään asioita, jotka saavat sinut sairastumaan ja siten pois päiviltä. Se haluaa, että sinulla on aina sen verran kiire, ettei sinulla vain olisi aikaa eikä kiinnostusta hengellisten asioiden puoleen. Tässä se käyttää monia eri asioita, kuten työ, harrastukset, huvitukset ja jopa uskonnot. Se vihaa Raamattua eikä halua, että sinulla olisi koskaan aikaa tutkia sitä, sillä se tietää, että Raamattua lukemalla moni on löytänyt totuuden elämäänsä.

Saatana oli kerran itse suuri enkeliruhtinas Jumalan taivaassa, ”laajalti suojaavainen kerubi” Lusifer = Valon Kantaja. Mutta se lankesi ylpeyden syntiin oman kauneutensa sokaisemana ja alkoi havitella sitä asemaa, joka Jumalalla oli, ja jopa korkeampaakin.

Tästä Raamattu kertoo mm. näin: ”Eedenissä, Jumalan puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus- ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin. Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal’olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä. Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys. Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä. Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.” Hes. 28:13-17.

Näin kävi laajalti suojaavaisen kerubin, Lusiferin siksi, että hän Vihaa Jumalaa ja tietysti myös kaikkea, minkä Jumala on luonut, mm. ihmistä, joka sai elää paratiisin ihanuudessa ja nauttia Jumalan huolenpidosta. Juuri siellä mistä se itse oli tullut karkotetuksi syntiinlankeemuksensa tähden. Eikä se langennut edes yksin vaan sen mukana lankesi kolmasosa taivaan enkeleistä ja ne heitettiin saatanan mukana ulos Taivaasta maanpäälle.

Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa.” Ilm. 12:7-9.

Niinpä nyt siis saatana keksi kavalan juonen miten saisi ihmisen langetettua pois Jumalan tahdosta. Ja käärmeen muodossa se houkutteli Eevan syömään tuosta kielletystä puusta. Aluksi Eeva esteli ja sanoi että Jumala on kieltänyt syömästä siitä puusta.

Käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: ”Onko Jumala todellakin sanonut: ’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?”

Niin vaimo vastasi käärmeelle: ”Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa, mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: ’Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.’

”Niin käärme sanoi vaimolle: Ette suinkaan kuole; vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niin kuin Jumala tietämään hyvän ja pahan.”

Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi.” 1 Moos. 3:1-6.

Näin oli koko ihmiskunnan suurin katastrofi valmis

”Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot. Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan.” 1 Moos. 3:7,8.

Aadamin ja Eevan silmät aukesivat näkemään hyvän ja pahan. Siihen asti he eivät olleet tienneet mitään mistään pahasta, mutta nyt heidän silmänsä avattiin ja he mm. huomasivat olevansa alasti, ja heille tulikin kiire peittelemään häpeillen intiimejä paikkojaan lehvillä. Heille tuli myös tarve piiloutua Jumalalta. He eivät ymmärtäneet että Jumalalta ei kukaan voi piiloutua, et myöskään sinä enkä minä, vaan Hän näkee meidät joka hetki ja tietää kaikki meidän tekomme. Sillä Hän on kaikkitietävä, kaikkivaltias ja kaikkialla läsnäoleva Jumala, joka tiesi, mitä oli tapahtunut. Hän tiesi jo ennen maailman perustamista, että näin tulisi käymään. Ennen kuin Jumala ajoi ihmisen pois paratiisista Hän kuitenkin otti heidät puhutteluunsa:

Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: ”Missä olet?”

Hän vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sen tähden minä lymysin.”

Ja Hän sanoi: ”Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?”

Mies vastasi: ”Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin.”

Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: ”Mitäs olet tehnyt?”

Vaimo vastasi: ”Käärme petti minut, ja minä söin.”

Ja Herra Jumala sanoi käärmeelle: ”Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.”

Ja vaimolle Hän sanoi: ”Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva.”

Ja Aadamille hän sanoi: ”Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen: ’Älä syö siitä’, niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi; orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle, ja kedon ruohoja sinun on syötävä. Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.” 1 Moos. 3:9-19.

Näin sai saatana petetyksi ihmisen, joka joutui pois paratiisista viljelemään maata ja hankkimaan itse elatuksensa. Mutta Paratiisista karkottaminen ei ollut se suurin menetys. Vaan Jumala oli sanonut että sinä päivänä kun sinä syöt hyvän ja pahan tiedon puusta pitää sinun kuolemalla kuoleman”. Raamattu kuitenkin kertoo meille että he jatkoivat elämäänsä maan päällä ja saivat jälkeläisiä ja lisääntyivät ja täyttivät lopulta maan. Sinä kuten minäkin olemme Aadamin jälkeläisiä. Oliko saatana sittenkin oikeassa kun sanoi ” ette suinkaan kuole vaikka söisittekin siitä puusta”. Ei ollut, vaan he todella kuolivat sinä päivänä, ja paljon pahemman kuoleman kuin fyysinen kuolema on konsanaan. Tosin syntiinlankeemuksen seurauksena tuli maailmaan myöskin fyysinen kuolema, synti, sairaudet ja kaikkinainen paha. Sillä Raamattu sanoo että ”kaikkien ihmisten on kerran kuoltava” ja ”synnin palkka on kuolema”. Mutta silti he kokivat paljon pahemman kuoleman eli Hengellisen kuoleman. He kuolivat eroon Jumalasta. Se kiinteä yhteys Jumalan kanssa, johon Jumala oli ihmisen tarkoittanut elämään, oli auttamattomasti poikki. Jumalahan oli luonut ihmisen omaksi kuvakseen, ystäväkseen, elämään Hänen yhteydessään. Hän oli puhaltanut ihmiseen elämän hengen, oman Pyhän Henkensä. Ja nyt tämä Henki otettiin pois syntiinlankeemuksessa. Adam joutui kaksinkertaisen kuoleman alaiseksi.

Huomaatko, miten heti Jumalan Hengen poistuttua heissä alkoi ilme varsin inhimillisiä piirteitä. He olivat valmiit näkemään syyllisen toinen toisessaan. Mies sanoi : vaimo jonka minulle annoit, antoi minulle siitä puusta ja minä söin” Vaimo puolestaan alkoi syyttää käärmettä; ”käärme petti minut ja minä söin. Ei ollut puhettakaan mistään pahoittelusta saati anteeksipyynnöistä, vaan syyllinen löytyi jostain muualta kuin oman puseron sisältä. Tämähän se on se ihmisen luonto edelleenkin. Eihän meissä mitään vikaa ole. Tänäkin päivänä on ihmisiä jotka sanovat kirkkain silmin että kun minä en koskaan ole mitään pahaa tehnyt.

Joka tapauksessa tässä suuressa kaupankäynnissä ihminen myytiin synnin orjaksi, palvelemaan syntiä ja sen isää Paholaista. ”Jeesus vastasi heille: ”Totisesti, totisesti minä sanon teille: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja.” Joh. 8:34.

Mutta koska Jumala on mittaamattoman armollinen ja rakastaa syntistä ihmistä vaikka vihaakin syntiä, oli Hän valmistanut meille lunastuksen synnin, kuoleman ja saatanan orjuudesta jo ennen kuin maailma olikaan. Paholainen luuli saaneensa ihmisen valtaansa lopullisesti mutta Jumalalla oli pelastussuunnitelma valmiina. Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen, mutta minä olen lihallinen, myyty synnin alaisuuteen.” Room. 7:14. Aadam siis myi koko ihmissuvun orjaksi, synnin alaisuuteen, aivan samoin kuin orja myydään orjamarkkinoilla toisen alaisuuteen.

Olemme siis kaikki luonnostamme synnin ja sen myötä kadotustuomion alaisia, koska olemme Aadamin jälkeläisiä. Synti onkin pohjimmiltaan tila. Sinä et ole syntinen sen tähden, että teet syntiä, vaan sinä teet syntiä siksi, että olet syntinen. Olet siis synnin tilassa, myyty synnin alaisuuteen.

Kuka voi lunastaa?

Kiitos Jumalalle! Tällainen ihminen on lunastettavissa. Mooseksen laissa säädettiin:

”Jos sinun luonasi asuva muukalainen tai loinen tulee varoihin, veljesi köyhtyessä hänen luonaan, niin että hän myy itsensä sinun luonasi asuvalle muukalaiselle tai loiselle tai jollekin muukalaisen suvun jäsenelle, niin olkoon hän, sen jälkeen kuin hän myi itsensä, lunastettavissa; joku hänen veljistään lunastakoon hänet. Tahi lunastakoon hänet hänen setänsä tai setänsä poika tai joku veriheimolainen hänen suvustansa; tahi jos hän tulee varoihin, lunastakoon hän itse itsensä.” 3 Moos. 25:47-49.

Tämä Mooseksen lakiin kirjattu sana oli annettu ohjeeksi sen ajan Israelilaisille, kun vielä orjuus oli yleistä. Ja joskus saattoi käydä niinkin että orjasta tulikin isäntä ja isännästä orja. Juuri niin kävi Aadamille. Jumala oli asettanut hänet kaiken isännäksi paratiisiin, mutta hän myi itsensä ja koko ihmiskunnan synnin orjuuteen.

Mutta nyt Jumala sanoo että tällainen ihminen on lunastettavissa tietyin edellytyksin. Ellei tällainen ihminen voi itse itseänsä lunastaa, voi sen tehdä joku sukulainen, esim veli, setä, sedänpoika tai joku veriheimolainen hänen suvustansa. Toiseksi lunastajalla täytyy tietenkin olla käypää valuuttaa sillä onhan selvää ettei tyhjätasku mitään voi lunastaa. Nyt on aivan selvää varmasti kaikille että kukaan ei voi itseään lunastaa synnin orjuudesta. Miksikö ei? Koska meillä ei ole sitä käypää valuuttaa. Meillä itsellämme ei ole antaa mitään Jumalalle syntiemme sovitukseksi.

Psalmi 49:8,9 sanoo: ”Kukaan ei voi veljeänsä lunastaa eikä hänestä Jumalalle sovitusta maksaa. Sillä hänen sielunsa lunastus on ylen kallis ja jää iäti suorittamatta, että hän saisi elää iankaikkisesti eikä kuolemaa näkisi.”

Raamattu todistaa meille että meillä itsellämme ei ole mitään mitä antaa sielumme lunnaiksi ja syntiemme sovitukseksi Jumalalle, sillä sen hinta on ylen kallis ja jää iäti suorittamatta meiltä. Vaikka omistaisit koko maailman ja kaikki sen rikkaudet et silläkään hinnalla voisi ostaa itseäsi vapaaksi synnin orjuudesta. Sillä Jumala ei ole kiinnostunut rahasta, koska kaikki tässä maailmassa on jo Hänen. Mehän luimme alussa kuinka Jumala on sanallaan luonut tämän kaiken. Hän on luonut kullat ja hopeat ja kaikki jalokivet ja muut luonnon rikkaudet. Kuinka me siis voisimme antaa jotakin Hänelle. ”Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, Hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä, eikä Häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikään kuin Hän jotakin tarvitsisi, Hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken.” Apt. 17:24,25.

Jumalan lunastussuunnitelma

Kuka voi meidät lunastaa ja pelastaa iankaikkiselta kadotukselta?

”Kiitetty olkoon Herra, Israelin Jumala, sillä hän on katsonut kansansa puoleen ja valmistanut sille lunastuksen ja kohottanut meille pelastuksen sarven palvelijansa Daavidin huoneesta – niin kuin hän on puhunut hamasta ikiajoista pyhäin profeettainsa suun kautta – pelastukseksi vihollisistamme ja kaikkien niiden kädestä, jotka meitä vihaavat, tehdäkseen laupeuden meidän isillemme ja muistaakseen pyhän liittonsa, sen valan, jonka hän vannoi Aabrahamille, meidän isällemme; suodakseen meidän, vapahdettuina vihollistemme kädestä, pelkäämättä palvella häntä pyhyydessä ja vanhurskaudessa hänen edessään kaikkina elinpäivinämme.” Luuk. 1:68-75.

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” Joh. 3:16.

Niin kuin aikaisemmin jo totesimme, oli Jumalalla pelastussuunnitelma meidän varallemme jo ennen kuin maailma olikaan. On yksi ainoa valuutta joka kelpaa lunastuksen hinnaksi ihmissielusta, ja se on puhdas ja viaton, synnitön veri. Tiedämme ettei yhdelläkään ihmisellä sitä ole, koska kaikki olemme langenneen Aadamin suvun jälkeläisiä. Siksi yksikään ihminen ei voi maksaa lunastusta sen paremmin itsestään kuin kenenkään muunkaan puolesta, vaan Jumala joutui lähettämään oman rakkaan poikansa maailman.

Koska Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi neitsyestä, oli Hän puhdas ja viaton. Hän ei ollut Aadamin jälkeläisiä, eikä Hänellä ollut isää tässä maailmassa. Hän eli synnittömän elämän maanpäällä, ja siksi Hänen verensä oli puhdas ja tahraton, Jumalalle kelpaava uhri meidän lunastukseksemme.

Niin enkeli sanoi hänelle: ”Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman.

”Niin Maria sanoi enkelille: ”Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?”

Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: ”Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Silloin Maria sanoi: ”Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan.” Ja enkeli lähti hänen tyköänsä.” Luuk. 1:30-38.

Niin syntyi Jeesus maailmaan, Vapahtaja ja kaikkien ihmisten Lunastaja. Hän eli ja kasvoi puusepän poikana Nasaretin kaupungissa aina kolmenkymmenen vuoden ikäiseksi. Sitten Jumala kutsui Hänet varsinaiseen tehtäväänsä maailmassa. Jeesus meni Jordan virralle Johannes Kastajan kastettavaksi:

”Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen tykö hänen kastettavakseen. Mutta tämä esteli häntä sanoen: ”Minun tarvitsee saada sinulta kaste, ja sinä tulet minun tyköni!”

Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Salli nyt; sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus.” Silloin hän salli sen hänelle. Kun Jeesus oli kastettu, nousi Hän kohta vedestä, ja katso, taivaat aukenivat, ja hän näki Jumalan Hengen tulevan alas niin kuin kyyhkysen ja laskeutuvan Hänen päällensä.

Ja katso, taivaista kuului ääni, joka sanoi: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt.” Matt. 3:13-17.

Kun Jeesus oli kastettu, täyttyi Hän Pyhällä Hengellä, ja Henki vei Hänet erämaahan perkeleen kiusattavaksi. Siellä Hän vietti neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä paastoten. Se oli Jumalan korkeakoulu. Mutta Hän kesti kaikki kiusaukset ja palasi Hengen voimassa Galileaan, jossa alkoi saarnata: Tehkää parannus, sillä Taivastenvaltakunta on tullut lähelle”

Siitä lähtien Jeesus vaelsi kylästä kylään, kaupungista toiseen ja julisti Valtakunnan evankeliumia. Hän sanoi mm. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen, uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun.” ”Minä olen tie totuus ja elämä, ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Noin kolme vuotta Hän palveli täällä saarnaten, parantaen sairaita, ajaen ulos riivaajia, herättäen jopa kuolleitakin ja tehden kaikkinaista hyvää kansassa. Missä vain Jeesus kulki, kerääntyi Hänen ympärilleen paljon syntisiä, ja hän armahti heitä ja paransi heidät. Jeesus teki ihmisille tiettäväksi että oli mahdollista pelastua iankaikkiselta kadotukselta tekemällä parannus ja seuraamalla häntä. ”Jeesus sanoi: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.Joh. 14:6.

Ainoa tie taivaaseen kulkee siis Jeesuksen Kristuksen kautta. Muuta tietä ei ole. Hän lunasti sinutkin omalla viattomalla verellään Golgatan ristillä. Kukaan muu ei voinut maksaa sinusta sitä hintaa. Muuta lunastusta ei ole. Jeesus on ainoa välimies Jumalan ja ihmisten välillä.

”.. tietäen, ettette ole millään katoavaisella, ette hopealla ettekä kullalla, lunastetut turhasta, isiltä peritystä vaelluksestanne, vaan Kristuksen kalliilla verellä, niin kuin virheettömän ja tahrattoman karitsan.” 1 Piet. 1:18,19.

Tämä sama tie on avoinna jokaiselle haluavalle tänäkin päivänä koska, ”Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.” Ei Hän eikä hänen sanansa koskaan muutu. Pane toivosi Herraan, Israel. Sillä Herran tykönä on armo, runsas lunastus Hänen tykönänsä.” Psalmi 130:7.

”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka on siunannut meitä taivaallisissa kaikella hengellisellä siunauksella Kristuksessa, niin kuin Hän ennen maailman perustamista oli Hänessä valinnut meidät olemaan pyhät ja nuhteettomat Hänen edessään, rakkaudessa, edeltäpäin määräten meidät lapseuteen, Hänen yhteyteensä Jeesuksen Kristuksen kautta, Hänen oman tahtonsa mielisuosion mukaan, sen armonsa kirkkauden kiitokseksi, minkä Hän on lahjoittanut meille siinä rakastetussa, jossa meillä on lunastus Hänen verensä kautta, rikkomusten anteeksi saaminen, Hänen armonsa rikkauden mukaan.” Efes. 1:3-7.

Jeesus teki sen mihin kukaan muu ei pystynyt. Hän suoritti tuon lunastustyön loppuun asti. Ja vaikka Hän maailmassa ollessaan teki pelkästään hyvää, saarnasi, opetti, paransi sairaita jne., niin kuitenkin uskonnollinen maailma vihasi ja vainosi Häntä ja lopulta vangitsi, kidutti ja ristiinnaulitsi Hänet. Jeesus kertoi olevansa se Messias, joka oli tuleva maailmaan ja josta vanhan testamentin profeetatkin olivat jo ennustaneet vuosisatoja. Mutta he eivät uskoneet Häntä, vaan tuomitsivat Hänet kuolemaan kansan villitsijänä ja rikollisena. Mutta niin pitikin käydä. Näin Jumalan lunastussuunnitelma toteutui viimeistä piirtoa myöten. Jumalan uhrikaritsa teurastettiin ja Hänen pyhä verensä vuodatettiin maahan koko ihmiskunnan syntien sovitukseksi.

Seuraavana päivänä hän näki Jeesuksen tulevan tykönsä ja sanoi: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” Joh. 1:29.

Jeesuksen veri vuodatettiin maahan Golgatan ristillä, että sinulla, niin kuin minullakin, olisi mahdollisuus elää iankaikkisesti Jumalan yhteydessä. Aivan niin kuin Hänen alkuperäinen suunnitelmansa olikin ihmisen suhteen. Jeesus teki meille mahdolliseksi löytää jälleen se aito ja alkuperäinen suhde Jumalan kanssa, se elävä yhteys Luojaan. Jeesus poisti tieltä synnin ja syyttäjän eli saatanan, koska se kärsi tappion. Jeesus kuoli ja haudattiin, mutta Hän ei jäänyt hautaan, vaan nousi kolmantena päivänä kuolleista. Saatana varmasti hykerteli tyytyväisenä kun näki Jeesuksen kuolevan ristillä luullen päässeensä tästä lopullisesti eroon, mutta toisin kävi. ”Kuolemallaan Jeesus kukisti kuoleman ja saatanan vallan”

Kun Jeesus astui alas tuonelaan, Hän ei mennyt sinne hävinneenä, vaan voittajana, Hän meni riistämään saatanalta kuoleman ja tuonelan avaimet, ja saarnaamaan vankeudessa oleville hengille. Sitten Jumala herätti Hänet kuolleista, niin kuin ei ollutkaan mahdollista että kuolema olisi voinut Hänet pitää.”

Ylösnousemuksellaan Jeesus sinetöi voittonsa, ja todisti että kuoleman valta oli voitettu. Raamattu todistaa meille:Kuitenkin me puhumme viisautta täydellisten seurassa, mutta emme tämän maailman viisautta emmekä tämän maailman valtiasten, jotka kukistuvat, vaan me puhumme salattua Jumalan viisautta, sitä kätkettyä, jonka Jumala on edeltä määrännyt ennen maailmanaikoja meidän kirkkaudeksemme, sitä, jota ei kukaan tämän maailman valtiaista ole tuntenut – sillä jos he olisivat sen tunteneet, eivät he olisi kirkkauden Herraa ristiinnaulinneet.1 Kor. 2:6-8.

Jeesus on kuoleman voittaja

Pietari todistaa Jeesuksesta näin: ”Te Israelin miehet, kuulkaa nämä sanat: Jeesuksen, Nasaretilaisen, sen miehen, josta Jumala todisti teille voimallisilla teoilla ja ihmeillä ja merkeillä, joita Jumala Hänen kauttansa teki teidän keskellänne, niin kuin te itse tiedätte, Hänet, joka teille luovutettiin, Jumalan ennalta määrätyn päätöksen ja edeltä tietämyksen mukaan, te laista tietämättömien miesten kätten kautta naulitsitte ristille ja tapoitte. Hänet Jumala herätti ja päästi kuoleman kivuista, niin kuin ei ollutkaan mahdollista, että kuolema olisi voinut Hänet pitää.” Apt. 2:22-24.

Apostolit jatkoivat Jeesuksen työtä maanpäällä Hänen taivaaseen astumisensa jälkeen lähetyskäskyn mukaisesti: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.” Markus 16:15,16.

Käsky kuuluu jokaiselle Jeesuksen seuraajalle tänäkin päivänä. Jeesus suoritti lunastuksen. Hän vei työnsä päätökseen. Ja meidän – jotka olemme ottaneet lunastuksen vastaan – tehtävämme on kertoa edelleen tätä ilosanomaa kaikkialla maailmassa, että ihminen voi pelastua ja saada syntinsä anteeksi uskomalla Jeesukseen ja ottamalla Hänet elämänsä Herraksi ja syntiensä sovittajaksi. Miten tämä tapahtuu? Ensiksikin sinun pitää tulla tietoiseksi siitä asiasta että olet syntinen ja tarvitset pelastusta päästäksesi Taivaaseen. Sinäkin olet syntinen, tunnustitpa sitä tai et. Mutta jos et voi sitä tunnustaa et voi ottaa seuraavaa askelta.

Vaikka olisit elänyt kuinka puhtaan ja siveellisen elämän, olet kuitenkin Aadamin jälkeläinen ja siksi kadotustuomion alainen. Mutta jos tunnustat syntisi Jeesukselle ja olet ne valmis hylkäämään, niin sinut armahdetaan ja sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi. Sitten sinä saat kastattaa itsesi uskovien upotuskasteella vedessä Herran Jeesuksen nimeen ja saat ottaa vastaan Pyhän Hengen lahjan.

Näin Pietari julisti Jerusalemissa: ”Varmasti tietäköön siis koko Israelin huone, että Jumala on Hänet Herraksi ja Kristukseksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte.” Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: ”Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?” Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen Nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: ”Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta.” Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettiin, ja niin heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua.” Apt. 2:36-41.

Jumalan kutsu on voimassa edelleen. Elämme vielä armotalouskautta, mutta emme koskaan tiedä kuinka kauan ja kauanko meillä itse kullakin on aikaa. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joko otat vastaan pelastuksen Jeesuksessa ja pelastut kadotukselta tai sitten hylkäät armon ja kadotat sielusi. Valinta on sinun, mutta älä siirrä valintaasi liian kauas, sillä ajan rajan tuolla puolen pelastuminen on myöhäistä. Vain Jumala tietää päiviemme määrän. Tämä on elämäsi tärkein asia. Tämä ratkaisee missä vietät iankaikkisuutesi. ”Sillä Hän sanoo: ”Otollisella ajalla minä olen sinua kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut.” Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä.” 2 Kor. 6:2.

Uskontojen eksytys

Kun luemme apostolien tekoja, luemme myös alkuseurakunnan historiaa. Saame kuvan siitä, millainen Jumalan seurakunta oli alussa. Silloin ei ollut uskontoja, ei lahkoja, ei kirkkoja, ei mitään karsinoita eikä kuppikuntia, vaan seurakunta muodostui Jeesuksen verellä pestyistä uudestisyntyneistä uskovista. Jeesus ei tullut maailmaan perustamaan uskontoja, vaan pelastamaan yksilöihmisiä, syntisiä, jotka haluavat tulla vapaiksi synnin orjuudesta ja tulla Hänen opetuslapsikseen. Uskonnot ovat ihmisten keksimiä, ne eivät ole Jumalasta. Uskonnolliset ihmiset vihasivat Jeesusta ja lopulta tuomitsivat Hänet kuolemaan ristinpuulla. Uskontojen takia on käyty eniten sotia maailmassa ja mm. katolinen kirkko on vainonnut ja tappanut miljoonia todellisia Jeesuksen seuraajia keskiajalla. Uskonnot eivät ole tuoneet maailmaan mitään hyvää, eikä yksikään uskonto voi koskaan ketään pelastaa. Ei edes tämä suomessa toimiva luterilainen kansankirkko, joka edustaa kristinuskontoa, ole sen parempi kuin muutkaan uskonnot. Se on vain muotomenoja, ns. sakramentteja, joista Raamatussa ei puhuta sanallakaan. Se on johtanut vuosisadat ihmisiä harhaan lapsikasteopillaan. Mutta Jumalan kiitos, että viime aikoina ihmisten silmät ovat ruvenneet aukeamaan tälle petokselle ja ihmiset ovat sankoin joukoin eronneet tuosta laitoksesta.

Ainoa seurakunta mikä raamatusta löytyy on Jumalan seurakunta. Se kuvaa omistussuhdetta, Jumalan seurakunta koostuu Jumalan lapsista jotka ovat uudestisyntymän kautta saaneet syntinsä anteeksi ja sitten kastetut uskovien upotuskasteella Herran Jeesuksen Nimeen. Se on ainoa Raamatun tuntema kaste. Jumalan seurakunnan jäsenkirja on taivaassa. Se on teurastetun Karitsan elämänkirja ja siihen kirjoittaa vain Jeesus. Muita jäsenrekistereitä tai kirkonkirjoja ei tarvita.

Valinta

Olemme siis valinnan edessä: ”Minä otan tänä päivänä taivaan ja maan todistajiksi teitä vastaan, että minä olen pannut sinun eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Niin valitse siis elämä, että sinä ja sinun jälkeläisesi eläisitte.” 5 Moos. 30:19. Jumala antaa vapaan valinnan mahdollisuuden kaikille. Hän ei vie ketään väkisin. Hän kunnioittaa ihmisen omaa päätöstä. Voit jatkaa tietäsi ilman Jeesusta ja Hänen valmistamaansa pelastusta ja kadottaa sielusi sillä tiellä, tai voit tulla Hänen tykönsä tunnustaen syntisi ja syntisyytesi ja ottaa vastaa armon ja pelastuksen, jonka Jeesus on suorittanut sinunkin edestäsi. Voit valita joko oman tiesi tai sitten Raamatun ilmoittaman tien. Raamatussa meille on ilmoitettu Jumalan tahto. Meillä jokaisella on velvollisuus ottaa selvää siitä, mikä on Jumalan tahto, eikä juosta ihmistekoisten oppien perässä.

Pelkkä asioiden totena pitäminenkään ei vielä riitä ellemme elä niitä todeksi omassa elämässämme. ”Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.” Room . 10:9. On erittäin tärkeää että tunnustamme Jeesuksen Herraksemme kaikkien ihmisten edessä, silloin myös Jeesus tunnustaa meidät Isän Jumalan edessä.

”Niin tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne villanvalkoisiksi.” Jesaja 1:18.

Valitse siis elämä Jeesuksessa, anna Hänen pestä pois syntisi ja uudesti synnyttää sinut elävään toivoon, saat elää elämäsi Hänen yhteydessään ja johdatuksessaan ja päästä kerran perille iankaikkiseen elämään, kun tämä maallinen vaelluksesi päättyy. ”Hänen työtovereinaan me myös kehotamme teitä vastaanottamaan Jumalan armon niin, ettei se jää turhaksi.” 2 Kor. 6:1. Sinun lunastuksestasi on maksettu kallis hinta. Se on Jumalan Pojan pyhä veri. Älä siis heitä sitä selkäsi taa, vaan ota vastaan. Pelastus on ilmainen.

Siunausta elämääsi Jeesuksen Kristuksen Nimessä.

Turussa vuonna 2017

Matti Nevalainen