Risti yhdistää

Sanoma Jeesuksen sijaisuhrista ristillä ja Hänen ylösnousemuksestaan on kristinuskon ydin. Jumalan rakkaus kohdistui meihin ristillä, jossa Hän itse sovitti syntimme. ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa.” 2 Kor. 5:19. Siksi risti on uskomme symboli.
”Sanoma rististä on hullutusta niille, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.” 1 Kor. 1:18. Mainittu sanoma rististä tarkoittaa sitä, mitä Jeesus teki ristinpuulla, jossa Hän kuoleman kauhujen keskellä kidutettuna, ruoskittuna Vapahtajana kärsi meille kuuluvan rangaistuksen. ”Se on täytetty!”

Ennen ristin pelastustyötä oli ihmisillä sama toivo sijaisuhrista. Jo Aadamin aikana ”ruvettiin huutamaan avuksi Herran nimeä”. 1 Moos. 4:26. Profeetat ennustivat tulevasta Pelastajasta. He katsoivat eteen päin tulevaan Kristukseen, samoin kuin me katsomme taakse päin jo tulleeseen syntien sovittajaan. He luottivat synnistä vapauttajaan samoin kuin mekin; esim. Aabraham asetti toivonsa Kristukseen 2000 vuotta ennen Jeesuksen syntymistä ihmiseksi. Me taas 2000 vuotta Hänen tulemisensa jälkeen. /
”Ja vaikka nämä kaikki (vanhan liiton pyhät) uskon kautta olivat todistuksen saaneet, eivät he kuitenkaan saavuttaneet sitä, mikä oli luvattu; sillä Jumala oli varannut meitä varten jotakin parempaa, etteivät he ilman meitä pääsisi täydellisyyteen.  …
Sen tähden, kun meillä on näin suuri pilvi (vanhan liiton pyhiä) todistajia ympärillämme, pankaamme mekin pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo, ja juoskaamme kestävinä edessämme olevassa kilvoituksessa, silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka Hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä, ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.” Hebr. 11:39-40 – 12:1-2.
Jeesus ei vielä ollut tullut valmistamaan pelastusta. Mutta nyt kaikki on valmiina.

Kun Jeesus kuoli ristillä ja meni Tuonelaan (kuolleiden maailmaan) julistamaan voittoaan (1 Piet. 3:18-20), toi Hän sieltä vanhan liiton pyhät, jotka siirrettiin Paratiisiin, jossa myös ristinryöväri silloin jo oli. Hän oli ensimmäinen Paratiisin asukas! Jeesus lupasi viereisellä ristillä olleelle ryövärille:  Tänä päivänä pitää sinun olla minun kanssani Paratiisissa.” Luuk. 23:42-43. Se oli Jeesuksen kuolinpäivänä. Efes. 4:8. Tämä ristin tapaus, yhdessä monien Raamatun kertomusten kanssa, todistaa, että olemme ajallisen elämämme jälkeen tietoisessa tilassa, joko paratiisissa tai tuonelassa. mm. Luuk. 16:19-31. Voimme itse valita, kumpaan paikkaan sielumme eli ”sisäinen ihmisemme” siirtyy  irtaantuessaan ruumiista. 2 Kor. 4:16. ”Mutta me (uskoon tulleet) olemme turvallisella mielellä ja haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiistamme kotiin Herran luo.” 2 Kor. 5:8.

Paratiisi avattiin. Se oli kaikilta ihmisiltä suljettu Aadamin ajoista ristin lunastustyöhön asti. Enkelin leimuava miekka vartioi Paratiisin porttia. 1 Moos. 3:22-24. Paratiisi oli suljettu noin neljä tuhatta vuotta. Oli vain kuolleiden maailma, Tuonela, jossa tosin oli eri osastoja, mm. ”Aabrahamin helma”. Luuk. 16:19-31. 2 Kor. 12:1-5.
Kuolemansa jälkeen Jeesus tiedotti Tuonelassa voittoansa: ”Saarnasi vankeudessa oleville hengille..” 1 Piet. 3:18-20. Mitä Jeesus saarnasi? – ”Minä elän, ja minä olin kuollut, ja katso, minä elän aina ja iankaikkisesti, ja minulla on kuoleman ja Tuonelan avaimet.” Ilm. 1:18. Se oli voiton sanomaa! ”Hän riisui aseet hallituksilta ja valloilta ja asetti heidät julkisen häpeän alaisiksi; Hän sai heistä Hänen kauttaan voiton riemun.” Kol.2:15. Se tapahtui Golgatalla. Isä Jumala sai voiton paholaisesta ristillä, jossa Hän teki tyhjäksi perkeleen teot. 1 Joh.3:8;  2 Kor.5:19. Se tarkoitti, että kaikki Jumalasta luopuneet henkivallat tuomittiin helvetin tulijärveen, johon heidät heitetään viimeisen tuomion jälkeen. Ilm. 20:11.15.
Jeesus saarnasi siis kuolleiden maailmassa ilon sanomaa niille vanhan liiton pyhille, jotka olivat jo eläessään odottaneet Messiaan ilmestymistä. Heidät Jeesus haki sieltä ja vei mukanaan avaamaansa Paratiisiin. Kuolleet olivat siis tietoisessa tilassa. / Ja 1 Piet. 4:6. kerrotaan Jeesuksen saarnanneen voittoevankeliumiaan vanhan liiton pyhille, jotka edeltä käsin olivat panneet toivonsa Kristukseen. ”… jotka jo edeltä olimme panneet toivomme Kristukseen.” Efes. 1:12.
Siis Vanhan liiton pyhät, jotka olivat panneet etukäteen toivonsa Jeesukseen, eivät voineet saavuttaa näitä asioita (pelastuksen täydellisyyttä) ennen ristin lunastustyötä ja uuden liiton pyhien ilmestymistä. He eivät saavuttaneet täydellisyyttä (= pelastus Jeesuksen veren kautta, Hebr. 10:14) ilman Jeesuksen sijaisuhria ja meitä Uuden Liiton uskoon tulleita, jotka olemme Jumalan seurakunta. Mutta nyt meillä uudestisyntyneillä on yhdessä kaikkien aikojen Jumalan lasten kanssa pääsy kaikkein pyhimpään, Jumalan kasvojen valkeuteen, ”Jeesuksen veren kautta”. Hebr.10:19. ”koska Hänen kuolemansa on tapahtunut lunastukseksi ensimmäisen liiton aikuisista rikkomuksista..” Hebr. 9:15.
Ristillä on ansaittu täydellinen pelastus meille, jotka olemme ottaneet vastaan Herran Jeesuksen syntiemme sovittajaksi, joko Vanhan- tai Uuden liiton aikana. Efes. 1:12.
Jesaja 53 ym. monet Raamatun kohdat lupasivat Messiaan, joka ottaa päällensä meille kuuluvan rangaistuksen.
Pietari kirjoitti meille Uuden liiton kristityille: ” .. jotka Jumalan voimasta uskon kautta varjellutte pelastukseen, joka on valmis ilmoitettavaksi viimeisenä aikana.” …
”Sitä pelastusta ovat etsineet ja tutkineet profeetat, jotka ovat ennustaneet teidän osaksenne tulevasta armosta, ovat tutkineet, mihin tai millaiseen aikaan heissä oleva Kristuksen Henki viittasi, edeltäpäin todistaessaan Kristusta kohtaavista kärsimyksistä ja niiden jälkeen tulevasta kunniasta. Ja heille, koska he eivät palvelleet itseänsä, vaan teitä, ilmoitettiin se, mikä nyt on teille julistettu niiden kautta, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat teille evankeliumia julistaneet; ja siihen enkelitkin halajavat katsahtaa. Vyöttäkää sen tähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä.” 1 Piet. 1:5, 10-13.

Toisto:
Vanhan liiton pyhät luottivat siis tulevaan Kristukseen. Me taas asetamme toivomme Jeesukseen jälkikäteen. Meidän syntimme sovitettiin n. 2000 vuotta sitten, kun taas esim. Aabraham luotti tulevan Messiaaseen 2000 vuotta ennen ristintyötä, 4000 vuotta sitten. Aabraham katsoi eteen päin Golgatalle. Me katsomme ajassa taakse päin ristille. Vanhan liiton pyhät luottivat tulevaan Kristukseen, me jo tulleeseen Jeesukseen. Vaikka Aabraham katsoi kahden vuosituhannen takaa tulevaan Jeesukseen, iloitsi hän näkemästään. Jeesus sanoi näin: ”Aabraham riemuitsi siitä, että hän oli näkevä minun päiväni; ja hän näki sen ja iloitsi!” Joh. 8:56.

Risti on tässäkin mielessä kaiken keskus. Se yhdistää Jumalan pyhät, sekä Vanhan- että Uuden liiton aikana, elävät ja kuolleet. ” – oli yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä.” Efes. 1:10.
Näin Jeesus kokosi ”yhteen hajallaan olevat Jumalan lapset”. Joh. 11:52.

Jumalan kansan yhdistymisen puolesta
W.L.