Alkoholin kirous / Vetoomus

Moni lähimmäinen kärsii alkoholistin takia

Alkoholin käyttö kuuluu aikamme suurimpiin kärsimysten aiheuttajiin. Sen kuten muidenkin huumausaineiden käyttö aiheuttaa vuosittain järkyttäviä kustannuksia yhteiskunnalle.

Vankilat täyttyvät valtaosaltaan alkoholin ym. huumeiden käytön vuoksi. Suomessa tehdään mm. yli sata murhaa ja tappoa vuosittain. Näin alkoholi tuhoaa ja tappaa. Nuo teot eivät ole enää koskaan korjattavissa.

Humalapäissä tehdyt rikokset ovat jokapäiväistä, kallista riesaamme. Alkoholi lisää myös aggressiivista käyttäytymistä. Suomessa ryöstöt, pahoinpitelyt, murhat, varkaudet, ilkivalta ja monet muut järjestyshäiriöt ovat lähes aina alkoholin ym. huumeiden käytöstä johtuvaa.

Alkoholistit laiminlyövät usein myös lastensa kasvatuksen. Ja suuri osa lapsiin kohdistuvista pahoinpitelyistä tapahtuu päihteiden vaikutuksen alaisuudessa. Yhteiskunta rappeutuu alkoholihuumeen vaikutuksesta. Alkoholin käyttö saa aikaan työkyvyttömyyttä, työstä poissaoloja ja yleistä vastuuttomuutta. Sen aiheuttamat sairaudet tuhoavat monien elämän ja vievät vuosittain tuhansia ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle. Suomessa kuolee viinaan vuosittain yhteensä tuhansia ihmisiä, monin eri tavoin, esim. tapot ja rattijuoppojen aiheuttamat kuolemat liikenteessä. Lisäksi rattijuoppojen aiheuttamat vammautumiset ovat tuhonneet monta elämää. Näiden invalidien tuskat eivät ole mitenkään mitattavissa. Myös sairaaloissa hoidetaan yhteiskunnan varoilla alkoholista johtuvia sairauksia!

Entä alkoholin aiheuttama perheväkivalta ja siitä johtuva lähimmäisten henkinen kärsimys ja jopa vammautuminen? – Riitaa, tuskaa, itkua, eroja sekä sanoinkuvaamatonta kurjuutta. Lapset itkevät. Puolisot kärsivät. Huostaanotot lisääntyvät. Päihdeperheiden lapset kärsivät traumoistaan loppuelämänsä.

Edellä mainitun tilanteen keskellä vain vastuuton ja henkisesti sokea ihminen voi puolustaa alkoholin tai muiden huumeiden käyttöä.

Suomi on hukkumassa viinaan ym. päihteisiin. Siksi on oikeutettua sanoa, että alkoholin käyttö on alkoholin väärinkäyttöä. On vastuutonta opettaa muka ”kohtuullista alkoholin käyttöä”. Se ei toimi Suomessa. Oikea opetus on, ettei kukaan tarvitse alkoholia. Se on kaikille hyödytön aine. Siksi kokonaan alkoholihuumeesta kieltäytyminen on kunnioitettavin esimerkki. Et häviä mitään lopettaessasi alkoholin käytön. Elämä on parasta ilman keinotekoisia huumaustiloja.

Emme kuitenkaan voi väittää, että Raamattu kieltäisi alkoholin käytön, vaikka kieltääkin siitä juopumisen. ”Älkää juopuko viinistä..” Efes. 5:18. Mutta vaikka Raamattu ei kiellä alkoholihuumeen käyttöä, on silti hyvä pitää seurakunnan opetuksena, ettemme hyväksy sitä. Kirousta tuottavasta ja elämää tuhoavasta aineesta luopuminen ei ole kenellekään vahingollista. Et häviä mitään luopuessasi alkoholin käytöstä.

Uskoon tulleiden joukossa on paljon entisiä alkoholisteja, jotka saavat raittiutta kunnioittavasta yhteisöstä turvallisen kasvuympäristön toipuakseen synnin jättämistä jäljistä. Emme siis voi hyväksyä alkoholin käytön puolustamista seurakunnassa, koska tahdomme kaikille hyvää. Tämän vuoksi käytämme ehtoollisessakin vain alkoholitonta punaviiniä. Suosittelen kaikille uskoville muuallakin samaa lähimmäisen rakkauden sanelemaa käytäntöä.

Alkoholi on huumausaine (huumaava aine). Jokainen alkoholia käyttävä on huumeiden käyttäjä. Toiset menevät huumeorjuudessaan pitemmälle, rappioalkoholismiin sekä muihin huumaaviin aineisiin. – Varsinkin nuorten käytös ja ajattelu saattaa muuttua jo parista olutpullollisesta. Sen jälkeen itsehallinta pettää. Siinä tilassa nuori on helppo saalis huumediilereille. Yleensä muiden huumeiden käyttö alkaakin nuoren ollessa alkoholin vaikutuksen alainen.

Vetoan kaikkiin ajattelemaan kykeneviin ihmisiin, ammattiauttajiin, raittius- ja urheiluseuroihin sekä uskonnollisiin ja poliittisiin ryhmittymiin: Aloittakaa kampanja Suomen pahinta kurjuuden ja kirouksen lähdettä, alkoholin käyttöä vastaan! Siinä eräs avain kansakunnan hyvinvointiin!

Weijo Lindroos
Turku